Gehoor
Wanneer u last heeft van tinnitus of oorsuizen, ervaart u geluiden die niet van buitenaf komen. Het is mogelijk dat wij u hierbij kunnen helpen, maar dat is niet altijd het geval. We raden u aan om een afspraak te maken voor een gehoortest, zodat we u kunnen adviseren over wat te doen.
Als u plotseling minder hoort, kunt u het beste direct contact opnemen met onze winkel. Als dat niet mogelijk is, neem dan contact op met uw huisarts. Wij kunnen u helpen om te achterhalen waar het probleem ligt en u eventueel doorverwijzen.
Gehoorverlies is het (on)vermogen om geluiden op te vangen of te verstaan, en het kan variëren van mild tot ernstig. Gehoorverlies kan zich ontwikkelen als gevolg van veroudering, blootstelling aan lawaai, bepaalde medicijnen, infecties of andere factoren.
Symptomen van gehoorverlies kunnen zijn: het moeilijk kunnen verstaan van gesprekken, voortdurend vragen om herhalingen, het verhogen van het volume van de televisie of radio, en het missen van bepaalde geluiden. Een gehoortest kan worden afgenomen door een audioloog of een hoorspecialist om de mate van gehoorverlies te bepalen. U kunt ook eerst de gratis online hoortest doen op onze website. Binnen 5 minuten weet u dan of er een indicatie is van gehoorverlies.
Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot sociaal isolement, depressie, verminderde cognitieve functies en dementie. Het kan ook de kwaliteit van leven verminderen door de moeite die het kost om gesprekken te volgen en de mogelijkheid om te genieten van muziek en andere geluiden te beperken.
Hoortoestellen
Of u naar de huisarts of KNO-arts moet voordat u een hoortoestel aanschaft, hangt van verschillende factoren af. Zoals uw leeftijd, gehoorverlies, verzekering, en of u werkt. Onze audiciens zijn triage-audiciens en kunnen daarom meer doen dan normale audiciens. In de winkel informeren wij u graag over wat voor u van toepassing is.
Analoge hoortoestellen versterken alle geluiden evenveel, terwijl digitale hoortoestellen het geluid kunnen aanpassen op basis van de specifieke behoeften van de drager. Digitale hoortoestellen kunnen ook een grotere verscheidenheid aan geluiden versterken en hebben vaak extra functies zoals ruisonderdrukking en feedbackbeheersing.
IHO-hoortoestellen worden in de gehoorgang gedragen, terwijl AHO-hoortoestellen achter het oor worden gedragen en een kleinere luidspreker in het oor hebben of een dun buisje met een oortop (RIC en AHO). IHO-hoortoestellen zijn vaak minder zichtbaar, terwijl AHO-hoortoestellen een grotere batterij hebben en meer functies kunnen hebben.
Controleer eerst of de filter in de luidspreker of het oortipje verstopt zit en vervang de batterij als dat nodig is. Als u een oplaadbaar hoortoestel heeft kunt u controleren of de hoortoestellen zijn opgeladen. Als het probleem nog steeds niet is opgelost, bekijk dan onze pagina met instructie-video’s.
U kunt een hoortoestel altijd bij ons uitproberen. Dit brengt geen verplichtingen of kosten met zich mee.
Ja, u kunt bij ons kosteloos een second opinion krijgen. Wij controleren uw gehoor en beoordelen de bestaande apparatuur.
Ook kunt u – tegen vergoeding – een hoortoestel dat niet bij Oorwerk is gekocht aan laten meten.
Het meest geschikte hoortoestel hangt af van uw gehoorverlies en uw persoonlijke wensen en eisen. Als u een afspraak in de winkel maakt, beoordelen wij samen met u welk hoortoestel het beste bij u past.
Voor velen is de zomer een tijd van ontspanning, buitenavonturen en genieten van de zon. Maar voor gebruikers van hoortoestellen kunnen de warmere maanden unieke uitdagingen met zich meebrengen. Hier is een gids over hoe u voor uw hoortoestellen kunt zorgen, zodat u optimaal van het zomerseizoen kunt genieten.
Kosten, vergoedingen en verzekering
Oorwerk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. De audicien kan de vergoedingen die uw verzekering geeft voor u opzoeken en aan u uitleggen.
Bij de zoekfunctie van zorgverzekeraars kunt u ons bij de ene vinden door te zoeken op ‘Oorwerk’ en bij de andere door te zoeken op ‘Oorwerk audiciens’
Ja, in veel gevallen kunt u de kosten van uw hoortoestellen aftrekken van de belastingen als u belastingplichtig bent en de kosten meer bedragen dan 1,65% van uw bruto-inkomen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de wetgeving in uw land en de specifieke voorwaarden van uw belastingaangifte. Raadpleeg onze pagina over belastingteruggave voor meer informatie
Ja, in de meeste gevallen wordt de aanschaf van een hoortoestel vergoed door de zorgverzekeraar. De exacte voorwaarden voor vergoeding kunnen verschillen per verzekeraar en per individuele situatie. In het algemeen geldt dat als uw gehoorverlies slechter is dan gemiddeld 35dB, u in aanmerking komt voor vergoeding van een hoortoestel. Het is altijd verstandig om uw zorgverzekeraar te raadplegen voor de meest actuele informatie over vergoedingen en voorwaarden. U kunt ook bij ons in de winkel terecht voor advies over vergoedingen en welk hoortoestel het meest geschikt voor u is.
Hoortoestellen zijn waardevolle apparaten en daarnaast ook klein. Het risico van beschadiging, diefstal of verlies is daarom aanwezig. Oorwerk heeft een samenwerking met Synck en kan voor u het HoorProtectiePlan bij hen afsluiten. De looptijd van de verzekering is één jaar. Synck verlengt uw verzekering daarna vier keer voor één jaar. De verzekering loopt na vijf jaar automatisch af.
Ja, voor de proefperiode kunt u apart een verzekering afsluiten. Dit kan voor maximaal 3 maanden en de verzekering stopt automatisch als de proef is afgerond.
Zorgverzekeraar ASR/Ditzo heeft met ingang van 1 januari 2023 de vergoedingsregeling voor hoorzorg aangepast. Bent u verzekerd bij ASR of Ditzo en schaft u na 1 januari 2023 een hoortoestel aan, dan gelden de volgende voorwaarden:
- Bij de aanschaf van een hoortoestel is het eerste jaar nazorg inbegrepen in de prijs van het hoortoestel. ASR/Ditzo vergoedt 75% van deze kosten vanuit de basisverzekering. Als u 18 jaar of ouder bent, betaalt u de resterende 25% zelf. De vergoeding vanuit de basisverzekering wordt verrekend met uw wettelijke eigen risico.
- Voor de nazorg in het tweede, derde, vierde en vijfde jaar zijn de kosten niet inbegrepen in de hoortoestelprijs. Vanaf het tweede jaar wordt u jaarlijks opgeroepen voor nazorg. De kosten hiervan worden ook voor 75% vergoed door ASR/Ditzo, waarbij u wederom een wettelijke eigen bijdrage van 25% betaalt. Deze vergoeding valt niet onder het eigen risico.
- Overige kosten kunnen voor eigen rekening komen.
Hoortoestellen zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Bij het maken van de juiste keuze spelen vele factoren een rol.
Hoeveel een nieuw hoortoestel kost, hangt af van het model en van de gewenste technologische kenmerken. De prijs van een hoortoestel is onder andere gebaseerd op de techniek die erin zit. Hoe geavanceerder de techniek, hoe hoger de prijs. In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar volledig of gedeeltelijk de kosten van uw hoortoestel. Maar wat de uiteindelijke prijs zal zijn, hangt ook af van uw specifieke gehoorconditie en uw persoonlijke wensen en eisen.