Gehoorverlies

Wat is gehoorverlies?

Als u last heeft van gehoorverlies, kunt u in verschillende mate moeite ervaren bij het horen en verstaan van geluiden. Het kan voorkomen dat u moeite heeft om deel te nemen aan gesprekken in een groep of dat u moeite heeft om vergaderingen goed te volgen. Gehoorverlies kan geleidelijk optreden, maar het kan ook zijn dat u plotseling minder goed hoort.

De oorzaken van slechter horen

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot gehoorverlies. Een veel voorkomende oorzaak is het natuurlijke ouderdomsproces. Uw oren slijten door alle geluiden die u hoort. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan lawaai, zoals harde muziek, machines of bouwgeluid, of een plotseling hard geluid zoals een explosie. Ook ziekte, medicijngebruik, afsluiting van het gehoorkanaal door oorsmeer of een oorontsteking, erfelijkheid, een klap tegen het hoofd door sport of een ongeval, of een trommelvliesbeschadiging kunnen gehoorverlies veroorzaken.

Ontdek meer over een beter verstaan en een voller leven in onze brochure “Geniet van het leven”. Leer over symptomen, gehoorzorg, hoortoestellen, onze audiciens, de klantenreis en handige accessoires. Lees nu!

De gevolgen van gehoorverlies

Slechthorendheid heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, waaronder het minder goed kunnen functioneren op school en werk. Sommige mensen voelen zich onzeker in gezelschap, omdat ze niet meer goed kunnen deelnemen aan gesprekken, wat sociale isolatie en verminderd zelfvertrouwen tot gevolg kan hebben. Daarnaast ervaren anderen zich minder veilig op straat, omdat ze het verkeer niet meer goed kunnen horen aankomen. In sommige gevallen sluiten mensen zich zelfs volledig af van de buitenwereld, omdat het voeren van gesprekken vrijwel onmogelijk is geworden.

Gehoorverlies is een serieuze zaak. Daarom adviseren wij om contact op te nemen met een Oorwerk audicien bij u in de buurt om een oplossing te vinden voor uw slechthorendheid. Onze audiciens staan klaar om u te helpen en te adviseren over de mogelijkheden die er zijn om uw gehoor te verbeteren.

Hoort u nog wel goed? Voorkom gehoorschade door uw oren te beschermen. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze Oorwerk audiciens.

 

Wat gebeurt er als u gehoorverlies negeert?

Een nieuwe studie door het Johns Hopkins Medical Center toonde aan dat mensen met licht tot ernstig gehoorverlies 2-5 keer meer kans hadden om dementie te krijgen.

Onderzoek heeft zelfs gesuggereerd dat gehoorverlies bij sommige mensen kan leiden tot emotionele problemen zoals sociaal isolement of depressie – die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op dementie – waarbij dagelijkse fysieke handelingen zoals spreken, probleemoplossing of zelfs zelfstandig denken, steeds moeilijker worden.

Een gratis gehoortest bij Oorwerk is uw eerste stap om uw gehoorverlies te verbeteren. Maak nu een afspraak voor een gratis gehoortest.

Herken de tekenen van gehoorverlies

Als u zich zorgen maakt over uw gehoor, probeer dan deze vragen te beantwoorden:

  • Ik merk dat ik het volume van de tv vaker hoger zet JA NEE
  • Soms moet ik mensen vragen zichzelf te herhalen JA NEE
  • Ik heb moeite met horen op drukke plaatsen vanwege achtergrondlawaai JA NEE
  • Ik heb soms het gevoel dat mensen mompelen JA NEE
  • Ik heb problemen om sommige gesprekken bij te houden JA NEE
  • Ik vind het moeilijk te zeggen waar geluiden vandaan komen JA NEE
  • Ik ga niet uit of meng me niet met mensen omdat ik het moeilijk zal vinden om te horen JA NEE

Als u JA antwoordt, ook al is het maar één keer, dan heeft u mogelijk gehoorverlies.

Een gratis gehoortest bij Oorwerk is uw eerste stap om uw gehoorverlies te verbeteren. Maak nu een afspraak voor een gehoortest.

Test in 5 minuten uw gehoor

Met de online hoortest weet u binnen vijf minuten of er een indicatie is van gehoorverlies. Heeft u het gevoel dat u geluiden mist?

Doe de online hoortest