Hoe zit het met de vergoeding voor hoortoestellen door de zorgverzekering en de belastingteruggave in 2024?

Hoe zit het met de vergoeding voor hoortoestellen door de zorgverzekering en de belastingteruggave in 2024?

Wanneer u merkt dat uw gehoor achteruitgaat, kan een hoortoestel een uitstekende oplossing zijn. Naast het verbeteren van uw gehoor, wilt u natuurlijk ook weten hoe het zit met de vergoeding van hoortoestellen via uw zorgverzekering en welke mogelijkheden er zijn voor belastingteruggave. In dit blog leggen we uit wat u kunt verwachten, zodat u goed voorbereid bent.

Vergoeding hoortoestel via de zorgverzekering

In Nederland kunt u rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een hoortoestel. Dit betekent dat u een groot deel van de kosten vergoed krijgt. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie:

1. Vergoeding vanuit de basisverzekering

De basisverzekering dekt 75% van de kosten voor een hoortoestel. U betaalt zelf de overige 25%, de zogenaamde eigen bijdrage. Deze regeling geldt wanneer u een vastgesteld gehoorverlies heeft van minimaal 35 decibel.

2. Eigen risico

Daarnaast geldt het eigen risico. Het volledige (resterende) eigen risico wordt door uw zorgverzekeraar verrekend.

3. Gecontracteerde audiciens

Zorgverzekeraars werken samen met geselecteerde audiciens. Als u een hoortoestel aanschaft bij een gecontracteerde audicien, ontvangt u de volledige vergoeding van 75%. Deze audiciens bieden uitgebreide expertise en helpen u bij het kiezen van het juiste hoortoestel. Oorwerk Audiciens heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

4. Vervanging na vijf jaar

Meestal kunt u eens in de vijf jaar een nieuw hoortoestel laten vergoeden. Mocht uw gehoor eerder achteruitgaan, dan is het mogelijk om eerder een nieuw toestel te krijgen. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Belastingteruggave voor hoortoestellen

Naast de vergoeding via de zorgverzekering, kunt u ook profiteren van belastingvoordelen voor de kosten van uw hoortoestel. Dit geldt voor zorgkosten die u zelf heeft betaald, zoals de eigen bijdrage.

1. Aftrekbare zorgkosten

De eigen bijdrage van 25%, evenals andere niet-vergoede kosten voor uw hoortoestel, kunt u mogelijk aftrekken bij uw belastingaangifte. Dit betekent dat u een deel van deze kosten kunt terugkrijgen via de belastingdienst. Dit levert u mogelijk een mooi financieel voordeel op.

2. Andere aftrekbare kosten

Naast de kosten voor het hoortoestel zelf, kunt u ook andere gehoorgerelateerde zorgkosten aftrekken. Denk hierbij aan alarmsystemen en andere medische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de tv-streamer.

Tips om het maximale uit uw vergoeding en belastingteruggave te halen

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Niet alle zorgverzekeraars bieden dezelfde vergoedingen voor hoortoestellen. Door verzekeringen te vergelijken, kunt u ervoor zorgen dat u de meest gunstige dekking krijgt. Sommige aanvullende verzekeringen bieden bijvoorbeeld extra dekking voor de eigen bijdrage.

2. Houd uw zorgkosten goed bij

Het is verstandig om uw zorgkosten nauwkeurig bij te houden, inclusief de kosten voor uw hoortoestel. Dit helpt u om bij de belastingaangifte het juiste bedrag op te geven, zodat u optimaal gebruikmaakt van de aftrekbare zorgkosten.

Conclusie

Hoortoestellen worden voor 75% vergoed door de basisverzekering, wat betekent dat u een groot deel van de kosten niet zelf hoeft te dragen. Ook kunt u via de belastingdienst mogelijk een deel van de niet-vergoede kosten terugkrijgen. Door goed op de hoogte te zijn van de vergoedingen en belastingvoordelen, zorgt u ervoor dat u geen geld laat liggen.

Heeft u vragen over de vergoeding van hoortoestellen of de belastingteruggave? Neem contact op met uw zorgverzekeraar of laat u adviseren door uw audicien. Zo weet u zeker dat u de beste keuzes maakt voor uw situatie.

Disclaimer

De informatie in deze blog is bedoeld voor algemene doeleinden en is niet bedoeld als belastingadvies. Wij adviseren u om altijd contact op te nemen met de Belastingdienst of uw zorgverzekeraar voor specifieke vragen en details met betrekking tot belastingaangelegenheden en de voorwaarden van uw zorgverzekering. De voorwaarden en vergoedingen kunnen per zorgverzekering verschillen. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele gevolgen van het gebruik van deze informatie.